tirsdag 14. september 2010

Spanskundervisning og privatlosji i Panajachel

Panajachel er den travleste og mest moderne av byene rundt Atitlansjoen. Hovedgaten, calle Santander, er virkelig "eye-candy" naar det kommer til lokalt kunsthaandverk. Det bugner av smaa butikker og boder som selger broderte kjoler, vevde duker, billige smykker og tykke ullpledd. Og vi trengte ikke aa prute selv: Var vi det minste noelende til hvorvidt vi skulle ha noe, kuttet butikkmedarbeiderne kraftig ned paa prisen for oss.


Hoeylandet her rundt Atitlansjoen er ogsaa en av de omraadene hvor det lever flest Mayaer i dag, og over alt ser vi mennesker i fargerike, nydelige, haandsydde klaer. Paa den andre siden er ogsaa Mayaene den fattigste folkegruppen i landet, og det er ogsaa blant dem det er mest vold mot kvinner og barn. Bak den flotte, fargerike fasaden skjuler det seg altsaa en moerkere side. Heldigvis er det flere organisasjoner som arbeider for aa hjelpe urbefolkningen, og da spesielt for aa faa kvinnene ut i arbeidslivet, samt sikre skolegang for barna.


Etter aa ha tilbrakt en helg paa hostell, samt besoekt barnehjemmet Smileby (se eget innlegg), begynte vi paa en ny runde spanskundervisning ved spraakskolen Jardín de América. Cirka 1600,- NOK dekket 4 timer undervisning mandag - fredag og 7 dagers innlosjering hos lokal familie, med 3 maaltid per dag - for begge to. Ikke noe aa si paa det!
Vi var spente da vi troppet opp paa skolen mandag 23. august, og hilste paa laereren vaar, 22 aar gamle Olga. Vi skjoente raskt at dette var en laerer med ordenssans og god struktur. Endelig fikk vi et visst system paa alle disse uregelessige verbene! Undervisningslokalet var ute i en liten bakhage, med frukttraer og kolibrier som svirret rundt. Gjennom hele skoledagen hadde vi tilgang paa gratis kaffe, te og vann. Skolen arrangerte ogsaa daglige utflukter og aktiviteter. Da det var lavsesong og kun fem studenter ved hele skolen (inkludert oss), var det dessverre ikke saa mange aa dra paa utflukt med. Amerikanske Kirsten som vi bodde med, var ikke like fornoeyd med sin laerer (en fyr som var mest opptatt av aa snakke (og selv laere) engelsk), men vi vil si oss meget godt fornoeyde med Olga og opplegget vi fikk.




Som nevnt bodde vi hos en lokal famile under oppholdet i Pana. Yeni og familien hennes er en moderne, guatemalsk familie som leier ut rom til turister aaret rundt. En veldig hyggelig familie, en hyggelig pris, men det maa sies at standarden paa rommet vaart var mindre hyggelig. Vi fikk et rom med eget bad, men uten doer mellom bad og soverom, uten varmt vann og som regel uten vann i springen i det hele tatt. Sengen vaar var stor nok, men fjaerene i den gamle madrassen skar oss i ryggen, og sengeloppene koste seg med nordmenn paa menyen... Men alt i alt var det greit nok aa bo der, og maten var ok.

Overskyet over volcan San Pedro

Siste loerdag i Pana dro vi paa dagstur paa innsjoen. Vi skulle innom de tre smaa landsbyene; San Pedro, Santiago og San Antonio paa veien. Denne morgenen kom skyene fort - og de forsvant ikke - saa vi fikk dessverre ikke det riktige inntrykket av det som paa en skyfri dag er et spektakulaert syn. Innsjoen omringes av flere tusen meter hoeye vulkaner, og regnes for aa vaere en av verdens vakreste. Den er ogsaa Mellom-Amerikas dypeste innsjo, med en maksdybde paa 340 meter. Til tross for at vi ikke fikk den optimale utsikten, hadde vi en fin tur, og det var koselig aa rusle rundt i de ulike landsbyenes trange gater og smug.


Det ble en hyggelig avslutning paa vaart opphold i Guatemala da den amerikanske gjengen vi bodde med; Kirsten, Kristen, Christian, Ana og Alyssa, hadde faatt nyss i at Anette hadde bursdag kommende onsdag (takket vaere Jarle). Da vi kom hjem fra turen paa innsjoen, og hadde dusjet og kledd oss for middag, sto hele gjengen klar i spisestuen og ropte "SURPRISE!!" da vi kom inn i rommet. De hadde bursdagshatter paa, hadde laget og hengt opp papirgirlander, og Anette fikk en hjemmelaget krone paa hodet. Yeni var ogsaa informert, og hadde laget tradisjonell, guatemalsk festmat til middag. Jentene hadde ogsaa kjoept karamell-iskake med lys paa, sangria og roedvin. Gjett om Anette ble overrasket! Vi hadde en kjempekoselig kveld som ble avsluttet med dansing og drinker paa to utesteder.




THANK YOU SO MUCH FOR MAKING MY BIRTHDAY REALLY SPECIAL! :o)

1 kommentar:

  1. Hei. Flott som vanlig å lese om alt dere opplever. Hils Jarle og si at det var gøyt at bursdagen din ble skikkelig feiret. Klem fra Mamma Kari-Britt

    SvarSlett