torsdag 19. august 2010

Palenque - fantastisk Mayaby i regnskogen!

Tirsdag 10. august dro vi fra Mérida til Palenque - en 9 timers busstur fra koloniby til regnskogby. Palenque by i seg selv er ikke et sted aa tilbringe for mye tid, men noen kilometer utenfor byen ligger ruinene av en av de viktigste mayabyene i Mexico, med sin storhetstid paa 700-tallet. Palenque-ruinene har noe av den fineste arkitekturen og utsmykningen som er funnet etter Mayaene, og mye av det er godt bevart i dag.

Det er estimert at hele ruinebyen i Palenque bestaar av rundt 1400 bygninger, hvor kun ca. 5% er gravd fram. Resten av byen ligger altsaa fremdeles godt gjemt i regnskogen og bare venter paa aa bli utgravd. Helt fantastisk!

Til glede for oss var det lov til aa klatre paa ruinene og gaa inn i noen av dem, noe som gjorde opplevelsen enda mer spennende. Flere steder var det ogsaa nydelige inskripsjoner hvor ogsaa noe av fargen er bevart. Ganske utrolig med tanke paa hvor gamle ruinene er!

                             Maya-do                                             "El castillo"

Vi spanderte paa oss en guide paa "billig-salg" - og betalte kun halv pris av det de mer rutinerte guidene kostet. Guiden snakket daarlig engelsk, men vi fikk nok ut av guidingen til at det var vel verdt pengene. Han viste oss blant annet noen ruiner som enna ikke er gravd skikkelig fram, og for aa se dem maatte vi gaa et stykke inn i jungelen. Spennende! I "El castillo" - slottet - fikk ogsaa forklart hvordan Mayaene tok steambad - ved aa varme opp steiner under en rist og saa helle vann over. Maya-do var ogsaa paa listen over kurioesitetene her.

Paa toppen av "Templo de la cruz" - korsets tempel - saa vi aper som lekte i traerne, og ved noen andre litt bortgjemte ruiner, fikk Jarle et par flaggermus i fleisen da han gikk inn i den moerke bygningen. Dyrelivet var det altsaa ikke noe aa si paa.


Paa toppen av "Templo de la Cruz"

Den mest spennende bygningen, var "Templo de las inscripciones" - inskipsjonenes tempel. En av de store Mayakongene, kong Pakal, fikk dette tempelet bygget paa 700-tallet. Det ble bygget som et gravsted, hvor han skulle bli begravd da han doede. Historien her er veldig spennende, da en arkeolog ved navn Alberto Ruz Lhuillier saa sent som i 1952 oppdaget gravkammeret til den en gang mektige kongen. Vi besoekte museet som er tilknyttet ruinene, og fikk se en film av hele utgravningen. Paa museet er sarkofagen/kisten til Pakal utstilt, samt noen av smykkene og masken han hadde paa seg da han ble begravd, mens levningene er plassert paa museum i Mexico City.

 
                       "Templo de las inscripciones", gravkammeret til kong Pakal

Etter aa ha besoekt Mayaruiner i Tulum, samt selveste Chichén Itzá, er vi enige om at Palenque-ruinene defintivt har vaert de mest spennende aa utforske.

                        Kisten til Kong Pakal                               Templo del sol

3 kommentarer:

  1. Kjempebra blogg dere har Anette! :) Gøy å følge med

    SvarSlett
  2. Gunnbjørg og Arne21. august 2010 kl. 11:33

    Vi lærer masse historie av å lese bloggen,det tar sikkert tid å fordøye alt dere opplever.Er like spennende hver gang vi er innom, er det noe nytt, kjempebra!

    SvarSlett
  3. Takk, Pernille! Kjekt at du foelger med :o)

    Ja, det er mange opplevelser og inntrykk - godt vi har bloggen aa se tilbake paa om vi har glemt et eller annet ;o)

    SvarSlett