fredag 13. august 2010

Valladolid og Chichén Itzá

Soendag dro vi fra Tulum til den lille kolonibyen Valladolid, halvannen time fra Chichén Itzá. Her skulle vi tilbringe natten for aa komme oss tidlig av gaarde for aa se et av verdens syv nye underverker.



Siden vi ankom ganske tidlig, fikk vi ogsaa tid til aa ta en miniutflukt til en av Yucatans magiske cenoter, hvor det ogsaa var mulig aa svoemme. En cenote er et naturlig basseng som har blitt til ved at stein har gaatt i opploesning og dannet store groper og grotter i jorden. Disse fylles naturlig med regnvann og danner et basseng som altsaa kalles cenote. Cenoten "Dzitnup" hvor vi badet, har kun en liten aapning hvor det kommer lys inn, og det var ganske spesielt aa svoemme gjennom dette "magiske" lyset. I taket paa den fuktige grotten svirret flaggermus.




CHITZÉN ITZÁ - et av verdens syv underverker:
Mandag morgen tok vi foerste buss fra Valladolid til Chitzén Itzá, for aa unngaa de store turistmassene. Det gjorde vi lurt i, for da vi var ferdig med aa utforske denne enorme Maya-byen, var det minst tjue ganger saa mange mennesker ved inngangen som da vi kom.







Det mest kjente byggverket i Chitzén Itzá, er "El castillo" - slottet, og det er dette byggverket som har faatt plass paa listen over verdens syv nye underverker. Den enorme pyramiden er plassert slik at det oppstaar ulike fenomener av lys og skygge naar det er vaarjevndoegn og hoestjevndoegn, sommersolverv og vintersolverv. I tillegg kan man se et slangemotiv i den arkitektoniske dekorasjonen av tempelet naar solen treffer byggets topp og lager en slangekropp som beveger seg nedover trappens steinkant for så å treffe slangehodet nederst i trappen. Det var med andre ord ikke tilfeldig hvor pyramiden ble plassert.




Vi saa ogsaa flere andre spektakulaere byggverk i Chichén Itzá, som blant annet den store ballbanen, den hellige cenoten (hvor det blant annet er funnet flere beinrester, da Mayaene ofret baade mennesker og dyr til gudene) og observatoriet hvor Mayaene studerte himmelen, solen og stjernene.




Det var spesielt aa vaere her, men saaklart mange turister og dessverre ikke lov til aa klatre og gaa inn i noen av bygningene...

Mer info om Chitzén Itzá

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar