tirsdag 21. september 2010

Copán ruinas

Den 30. august, etter en 9-timers busstur fra Panajachel via Antigua, krysset vi grensen til Honduras og ankom Copán ruinas i 19-tiden. Da det var fullt paa Vía Vía - som vi hadde lest skulle vaere et supert hostell og kafé - innlosjerte vi oss paa billigste alternativ med varmtvann i dusjen. Etter en god og varm dusj, gikk vi tilbake til Vía Vía og spiste deilig thaimat. Vi tok kvelden tidlig, for aa vaere opplagt til morgendagens ruinbesoek, samt reisen videre mot Utila.

Slik saa den imponerende Mayabyen ut en gang
Neste morgen besoekte vi en av Honduras´mest populaere serverdigheter, Copán-ruinene. Copán regnes som en av de aller viktigste Mayasivilisasjonene, og var saa godt utviklet kulturmessig, at ruinebyen ofte blir kalt Mayaverdens Paris. Her finnes utrolige skulpturer, relieffer og hieroglyfer som er meget godt bevart.


Like etter billettluken, foerte en grusvei oss gjennom skogen til den store "Plaza de las Estelas". Paa veien saa vi store Ara-papegoeyer og noen dyr som lignet paa en blanding av hamster og tapir, paa stoerrelse med en katt. Paa den store plazaen aapenbarte det seg noen forseggjorte og bemerkelsesverdige statuer som var usedvanlig godt bevart. Til hoeyre for den store plassen saa vi den fantastiske hieroglyfiske trappen - en massiv trapp (ser ut som ene siden av en pyramide) med 63 trappetrinn som alle er dekket med tusener av hieroglyfer. Hva hele teksten betyr, er ennaa ikke fullstendig oversatt og tolket, men det skal vissnok vaere en historie om de kongelige som levde her.

Den hieroglyfiske trappen foer...

...og naa
Etter aa haa sett Akropolis - omraadet paa toppen av den hieroglyfiske trappen - hvor de kongelige bodde, fikk vi gaa inn i en tunnel under et av de best bevarte Copán-templene, Rosalila tempel. Gjennom tykt plexiglass kunne vi se den orginale fasaden paa det som var et begravd tempel inntil det ble oppdaget og gravd fram saa sent som i 1989. Ganske spesielt aa ha faatt se dette, da denne tunnelen mest sannsynlig vil bli stengt for besoekende i framtiden.

Utsikt fra Akropolis foer...

...og naa
Et interessant ruinebesoek, om enn litt hastig da vi kun hadde to timer paa oss.

Inne i Rosalila tempel

Inskripsjonenes tempel


3 kommentarer:

  1. dere er utrolig flinke til å formidle både i tekst og bilder.Vi skal skrive ut til en flott reisebok når reisen er fullført.
    Snakkes snart

    SvarSlett
  2. Takk for det! Naa er det under en uke til vi ses :o)

    SvarSlett
  3. hei anette jeg savner deg jeg gleder meg til du kommer til bake hilsen milioner klem helene og thea

    SvarSlett